Hoe voorkom je de ingewikkelde procedure rondom kennismigranten in dienst nemen?
De kennismigrantenprocedure is een middel om voor aankomst in Nederland een verblijfsvergunning aan te vragen. Of je deze aanvraag kunt doen, is afhankelijk van of je voldoet aan bepaalde voorwaarden. Een kennismigrant is iemand die van buiten de EU naar Nederland komt om te werken. Dit betreft dan niet zomaar iemand die in dienst wordt genomen om allerhande werkzaamheden te verrichten, maar een hoogopgeleid persoon die vanwege een gespecialiseerde kennis of ervaring naar Nederland komt. Wat zijn die voorwaarden voor een kennismigrantenregeling? Wat houdt een kennismigrant precies in? En hoe kunnen werkgever en kennismigrant elkaar vinden?
Wanneer spreken we van een kennismigrant?
Kennis halen uit landen buiten de Europese Unie omdat een opdracht of specifieke werkzaamheden een bepaalde kwaliteit vragen? Wellicht een kwaliteit die we hier in Nederland zelf niet direct aanwezig hebben? Dan biedt de kennismigrantenregeling uitkomst. Een kennismigrant is zoals gezegd dus iemand die van buiten de EU naar Nederland komt om te werken. Deze persoon heeft dan wel een hoogopgeleide studie of wetenschappelijk onderzoek afgerond en wordt op basis van deze kennis geworven. Denk aan wetenschappers, artsen of docenten. Maar ook in de high-tech wordt steeds vaker een beroep gedaan op kennismigranten.
Waar doe je de aanvraag voor een kennismigrant?
De verblijfsvergunning en regelingen waaraan een kennismigrant moet voldoen worden bepaald door de Immigratie en Naturalisatiedienst, afgekort de IND. Deze overheidsinstantie bepaalt en onderhoudt ook de zogeheten kennismigrantenregeling. Dat is de complete lijst aan voorwaarden waaraan moet worden voldaan om een kennismigrant in dienst te kunnen nemen. Wil een bedrijf een kennismigrant in dienst nemen, dan moet het bedrijf een erkend referent zijn bij de IND. Dat is wettelijk verplicht, maar heeft ook als voordeel dat de aanvraag kennismigrant sneller kan worden afgehandeld.
Een kennismigrant op payroll basis in dienst nemen scheelt je stapels papierwerk
De regelingen rondom het aanvragen van deze hoogopgeleide expats, maar ook alles regelen rondom het kennismigrant salaris neemt voor drukke ondernemers veel tijd in beslag. Tijd die ze eigenlijk niet hebben, terwijl ze wel graag beroep doen op de kennis van buiten de EU. Daarom zijn er weer partijen zich gaan specialiseren op gebied van bijvoorbeeld services en salarisadministratie voor zowel werkgever als kennismigrant. Bijvoorbeeld het in dienst nemen van kennismigranten op payroll basis zodat al deze complexe verwerking van salaris en administratie uit handen wordt genomen. Deze organisaties zijn dan meestal zelf erkend referent bij de IND. Zo heeft de eigenlijke organisatie waar de kennismigrant zijn diensten voor inzet weinig tot geen omkijken meer naar al het papierwerk. We zien dan ook steeds meer van deze payroll kennismigranten in Nederland, met name in de hightech industrie.
Ook de kennismigrant zelf profiteert van werken in Nederland
Vanzelfsprekend zijn er voor de kennismigrant ook een aantal voorwaarden die het IND stelt om als zodanig in aanmerking te komen. Maar naast voorwaarden, zijn er ook voordelen. Dan hebben we het met name over belastingvoordelen, zoals de 30% regeling.
Deze regeling is een belastingvoordeel voor werknemers die naar Nederland toe zijn gekomen en verlaagt het belastbare loon. Werknemers die naar Nederland komen, krijgen te maken met extraterritoriale kosten (bijvoorbeeld het legaliseren van persoonlijke papieren). De 30% regeling is daarom in het leven geroepen om deze kosten te compenseren.
Om gebruik te kunnen maken van de 30%-regeling, dient de werkgever samen met de werknemer een verzoek in bij de Belastingdienst. De Belastingdienst controleert dan vervolgens onder meer of aan de juiste voorwaarden wordt voldaan.
Geef de kennismigrantenprocedure uit handen aan specialisten
Er zijn dus heel wat regelingen en verplichtingen rondom kennismigranten, maar zowel de expat zelf als de werkgever hoeft niet per se zelf volledig over te lopen in stapels onbegrijpelijk papierwerk. Gespecialiseerde bedrijven kunnen veel werk uit handen nemen, zodat er dus zo snel mogelijk beroep kan worden gedaan op elkaars diensten en er prettig gewerkt kan worden. Dit geeft rust en dus ruimte om direct de hoogopgeleide kennismigrant om dienst te nemen.